آجری ها
در این بخش به مقالات و متون در باره صنعت ساختمان و توسعه صنعت ساختمان خواهیم
پرداخت باشد تا برای کمک به رشد صنعت ساختمان کمکی کوچک بنماییم .
خاک نسوز:
کاربرد آجر به عنوان مصالح ساختمانی در ایران ، قدمتی چند هزار ساله دار، و با وجود گذشت قرن ها هنوز پرمصرف باقی مانده، و رنگ و فرم بی نظیر و بدیعی را به طبیعت بخشیده است .
خاک نسوز اصطلاحی می باشد که برای بعضی از خاک های دیرگداز مورد استفاده قرار می گیرد و حداقل دماهای نزدیک ۱۵۰۰ درجه سانتیگراد را تحمل میکند .
آجرنما نسوز دراصل ساختاری از آجر می باشد که مقاومت دمایی بالایی داشته و دمای پخت آن حدود ۱۵۰۰ درجه سانتیگراد می باشد .
آجرهای نسوز باتوجه به نوع ماده استفاده شده در ترکیبات آنها ، دارای انواع مختلفی می باشند و محدوده های مختلف دمایی را می توانند تحمل کنند .
مواد نسوز استفاده شده در ساخت آجرهای نسوز می بایست قابلیت حفظ خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مورد نظر را در درجه حرارتهای بالا و شرایط محیطی داشته باشند .
از آجر نسوز به علت مقاومت در مقابل حرارت ، در شومینه ها و سایر مواردی که نیازمند کارکرد در درجه حرارت زیاد می باشد ، نیز مورد استفاده قرار می گیرد .
آیا می دانید خاک نسوز چیست ؟
خاک نسوز به خاک رس هایی گفته می شود ، که میزان آلومینا در آن ها زیاد باشد ، میزان آلومینا رس های نسوز از بیست و پنج درصد بیشتر می باشد و مقدار کمی از ناخالصی ها مانند :
مواد قلیایی و اکسید های آهن در آنها دیده میشود .
از خاک نسوز به شکل عمده برای ساخت آجر هاي نسوز، خاک کوره ، تعمیرات کوره ، شیشه ، انواع سرامیک ، انواع کوره ها ، بلوك هایی با شکل های گوناگون ، آجر هاي عايق ، انواع ملات های نسوز، مواد خاص ، مخلوط ها و سایر محصولات استفاده می شود .
مشخصات و ویژگی های خاک نسوز :
خاک نسوز حداقل دمای هزار و پانصد و پانزده درجه سانتیگراد را می تواند تحمل کند .
خاک نسوز حاوی ۲۳ تا ۳۴ درصد وزنی اکسید آلومینیوم ، در حدود شصت درصد وزنی عنصر سیلیس و در حدود دوازده درصد وزنی مواد فرار می باشد ، و نیز از آب زیادی تشکیل شده که در زمان پخت از خاک خارج خواهد شد .
خاک نسوز میتواند در حدود بیست و پنج درصد وزنی اکسید آهن و مقادیری از عناصر ، CaO، MgO ، K۲O ، Na۲O را داشته باشد .
خاک های نسوز مرغوب ترکیبات تک كاني دارند ، عنصر كائولنيت نقش اساسی و بسیار مهمی در این خاک ها ايفا مي كند ، و دارای ناخالصی های کوارتز و كربنات ها می باشند .
انواع خاک نسوز :
1-آلومینو سیلیکاتی
2-آلومینی
3-زود گداز
4-دیر گداز
نکته :
-خاک های نسوز زود گداز اکثرا شامل موادی مانند :
مونت مورپولینت ، هیدروسلیت و ناخالصی های کوارتز ، میکا و کربنات می باشد .
میزان اکسید آلومینیوم در آن ها پایین بوده ، در حالی که دارای اکسید سیلیسیم بالایی هستند .
-خاک های نسوز دیر گداز ، معمولا از هالو زیت ، کائولنبت ، مونو ترمیت ، هیدروسل و ناخالصی های کوارتز ، فلدسپات تشکیل می شوند .
خاک نسوز در ایران :
امروزه ایران بزرگترین تولید کننده خاک نسوز در خاورمیانه می باشد، خاك هاي نسوز در معادن ایران دارای ناخالصی های زیاد تا چندین برابر حد مجاز می باشند .
لذا از این خاك ها نمی توان به شکل خام برای تامین نیاز بازار داخلی و صنایع کشور به طور مستقیم استفاده نمود .
کاربردهای خاک نسوز :
چند نمونه از موارد مصرف خاک نسوز :
1-در صنایع لعاب سازي ، مقره سازي ، چینی سازي و صنایع کاشی و سرامیک سازي
2-در کوره های ذوب ، قالب سازی
3- در ساخت انواع چيني هاي بهداشتي و مصارف ساختماني
4-در كوره هاي ذوب آهن ، كوره هاي حرارتي سراميكي ، كوره هاي الكتريكي، انواع ديگ هاي بخار ، مخزن های شيشه اي و در ساخت انواع شومينه